CATITAN PENGALAMAN SEORANG HAMBA ALLAH.....

Pelajarilah Ilmu, karena mempelajarinya karena Allah adalah khasyah, Menuntutnya adalah ibadah, mempelajarinya adalah Tasbih, mencarinya adalah Jihad, Mengajarkannya kepada orang yang tidak mengetahui adalah Shadaqah, menyerahkan kepada ahlinya adalah Taqarrub. Ilmu adalah teman dekat dalam kesendirian dan sahabat dalam kesunyian.
- Muadz bin Jabal radhiyallahu'anhu

Followers

Wednesday, April 6, 2011

Sedikit kisah Rawatan Perdana Siri ke2, Masjid Sultan Ismail, Tanjung Agas, Muar Johor.


dari kiri : Mualij Bukhari, Mualij Amli, Mualij Faizal, Ust Hassan
2.4.2011 - para mualij berkumpul di Masjid Sultan Ismail Tanjung Agas Muar, Johor... pada malam tu para mualij dan pembantu mualij berta'ruf selepas menunaikan solat Isyak. 

Duduk bersama semasa majlis makan malam sambil bercerita perihal dan kerenah masing masing... memang lah seronok, yang suka buat lawak Ust Hassan mukanya serius jer, tp org lain ketawa... Kenangan seperti ini pasti kami tidak akan lupakan... Majlis ta'ruf selesai hampir jam 12.00 malam (lamanya..)... sebab masing masing cerita pengalaman merawat... dan pengalaman menghadapi pesakit paling kritikal... (disinilah yang dapat kita berkongsi ilmu)..

Rasulullah saw bersabda yang maksudnya: “Tidak sempurna iman seseorang dari kamu sehingga ia suka saudaranya mendapat (kebaikan seperti) apa yang ia sendiri suka mendapatnya”. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Islam mementingkan umat yang bersatu padu di mana setiap hubungan yang terjalin mestilah diperkuatkan dengan ikatan kasih-sayang, kepercayaan, belas kasihan dan menjauhi permusuhan kerana seorang muslim yang baik adalah mereka yang sentiasa memikirkan kebaikan orang lain sebagaimana ia memikirkan kebaikan untuk dirinya sendiri.

Tidak sempurna iman seseorang yang didapati tidak mengakui persahabatan, pertalian kerabat dan seumpamanya kecuali apabila ia mendapati terdapat sesuatu faedah atau keuntungan di sebalik perhubungan itu untuk dirinya.

barisan perawat tp ramai lagi sebab ada urusan
3.4.2011 - jam 7.30am kami berkumpul dan persiapan kelengkapan untuk merawat telah sempurna. hanya menunggu kunjungan dari pesakit... 

masing masing dah baca tahsin dan amalan pendinding diri, memohon pada Allah supaya dijauhkan segala musibah.

Gabungan dari TIAF,AKRINE, KISWAH, D'SAKA, D'SYIFA', dan ramai lagi telah turut serta ratawan perdana kali ini..


Suasana rawatan
Sessi RUQYAH pertama disampaikan oleh Syiekh Mustaqim... awal awal dah kena kerja keras sebab ramai pesakit kerasukan...

Sessi pertama seramai hampir 40 orang dipanggil untuk memperdengarkan bacaan ruqyah. Paling ramai pesakit yg daftar adalah perempuan berbanding dengan lelaki.

pesakit kritikal
dibacakan ayat ayat azab.. ayat dakwah...ayat peringatan.. supaya jin yang ada insaf... dalam rawatan hanya bertawakal pada Allah.. tidak pada lainnya.. yg terjadi dan segala pergerakkan semua dari-Nya...


Daripada Abdullah ibn Abbas ra, bahawa Rasulullah pernah berdoa: “Ya Allah aku berserah kepada engkau, aku beriman kepada engkau, aku bertawakal kepada engkau, aku kembali kepada engkau dan aku berjuang kerana engkau. Ya Allah, aku berlindung dengan kemuliaan dan kekuatan engkau, tiada Tuhan yang aku sembah melainkan engkau, janganlah aku disesatkan. Engkau yang hidup dan tidak akan mati sedangkan jin dan manusia semuanya akan mati (Muttafiqun alaih)”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

dalam rawatan pasti ada yg muntah...


Doa adalah mustajab bagi orang mukmin. Oleh itu hendaklah berdoakepada Allah dengan menyerahkan diri dengan penuh keimanan dan bertawakal kepadanya serta memuji sifat-sifatnya.

Setiap hamba Allah hendaklah meletakkan sepenuh harapan kepadanya supaya diterima doanya.


turun... turun ..turun....
antara yang kena sembelih

waktu makan kita makan 

senyum jer depan jurucamera.... amacam!! cantik tak ves ni..

mualij khairunizam asib & syeikh bukhari


Ust Mohd Mahelah.. sedang RUQYAH

aaaaa... bisik apa tu!!??..

pak cik ni ada gangguan sikit jer... penawarnya sembahyang berjemaah ya.

alhamdulilblah.. terima kasih tak terhingga kepada TG Uts Wan Asrul, kerana masih sempat ziarah kami..

alahai lama tak jumpa...

barisan pejuang pejuang ..

Setiap Penyakit ada penawarnya... 
Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya : “Bahawa Allah telah menurunkan penyakit dan ubat dan dijadikan kepada setiap penyakit ada ubatnya, berubatlah tetapi jangan berubat dengan benda-benda yang haram”. (Abu Daud)

Terima kasih kepada pihak penganjur iaitu Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Ibnu Mas'ud
Terima kasih kepada pembantu perawat dari Pemuda Cawangan Ledang, Pemuda Pagoh, Pemuda Segamat

Terima kasih kepada perawat yang terlibat... 
Terima kasih kepada AJK Masjid Sultan Ismail Tangjung Agas, Muar, Johor..

InsyaLLAH mungkin pada bila bila masa nanti akan muncul Rawatan Perdana Siri ke 3... sama2 lah kita doakan... 

No comments:

Post a Comment